Måste, borde eller vill jag?

23 december, 2012

Hur ofta säger du ”jag måste…”?  Eller väljer formuleringen ”jag borde…” om något som du just inte vill göra, men har som ett dåligt samvete? Jag vet inte hur du fungerar, men jag använder dessa uttryck ganska ofta. Det kan exempelvis vara att jag ”borde diska” till att jag ”måste träna”. Våra formuleringar är intressanta, de säger en del om hur vi ser på oss själva och på de val vi har i livet.

Vi börjar med ordet måste, ett ord som direkt lägger krav på mig själv. Oftast är det jag själv som säger att jag måste göra klart en arbetsuppgift innan jag går hem från jobbet, det är ganska sällan som i alla fall jag har en chef stående bredvid mig och som inte släpper hem mig. Det är klart att det finns vissa saker som vi MÅSTE göra, men de allra flesta saker som vi kallar ”måste-saker” kommer inte innebära jordens undergång om vi väljer att inte göra dem just nu. När du nästa gång hör dig själv säga ”jag måste” kan du därför stanna upp, och avsluta meningen med ”för annars händer…”. Fundera över vad det värsta är som kan hända om du inte gör ditt måste just ikväll! Och vad skulle vara det bästa om du inte gör ditt måste?

Om vi tar ordet borde, så är det ett ord som lätt ger oss själva en känsla av skuld. ”Jag borde göra…” men eftersom jag är en lat/elak/dålig person så gör jag inte det. Visserligen skulle meningen ”jag borde diska, men eftersom jag vill vara ledig så gör jag inte det” vara fullt möjlig att tänka, men det är inte alltid det tar den vändningen på borde-meningarna. När du nästa gång tänker ”jag borde…” kan du därför göra tillägget för vems skull du borde göra det. Är det för någon annans skull finns det en sannolikhet att det inte är det bästa för dig själv, och då kanske du ska tänka ett varv till.

Vi tar det tredje ordet också, vill! ”Jag vill diska ikväll” markerar att du har ett eget val och ger dig en egen möjlighet att påverka utgången av din önskan. Visserligen kan du lägga till ett ”men orkar inte”, och då kan vi fundera över din motivation när det gäller just denna situation. Ibland hamnar vi mer i ett önsketänkande än genomförande, och det är inte säkert att vill alltid frammanar en positiv känsla och ett resultat.

Har du funderat på att istället säga ”jag väljer att”? Visst är det en kaxig formulering, men nu tar du egna beslut! Jag väljer att diska visar att du har tänkt över konsekvenserna, att du vet att vinsten av ditt val är värt beslutet och att du också har funderat över alternativen. Det är en utmaning att se sig själv som en person som gör aktiva val i livet, och att dessa val kanske inte alltid motsvarar alla måsten, borden och viljor.

Själv har jag varit lite tystare än vanligt de sista veckorna i min blogg. Jag vet att jag måste skriva regelbundet (för att hålla kvar dig som läsare), att jag borde prioritera skrivandet (för mitt anseendes skull) och att jag vill göra det (för att det är roligt att fundera över saker i vardagen och dela dessa tankar med dig). Men jag har valt att prioritera andra jobbuppdrag, att ge mig själv hyfsat med sömn och att hinna prata med sambon och mysa med mina katter varje kväll. Det kanske kostar mig något, men jag har gjort ett aktivt val, jag har gjort det som jag vill. Har du?

Anja