Frukt eller godis, vilket beteende har du?

12 oktober, 2016

Har du också gjort det? Insett att mat- och tidsplaneringen inte funkar och du behöver äta något NU! När jag igår handlade insåg jag plötsligt, det kommer oftast plötsligt, att jag helt hade missat planeringen av min egen mat. Inget mellanmål i magen och minst 1 ½ timme innan middagen kunde förväntas vara klar. I det här läget finns det många möjligheter, och jag fascineras av att möjligheten till att påverka mitt beteende ibland slinker mig förbi. 

Inledningen kommer från en vanlig dag i mitt eget liv, men är också en situation som många av mina klienter beskriver. För någon vecka sedan hade jag en coachning på just det här temat, även om klienten ifråga inte riktigt insett att det var så här det gick till, utan snarare beskrev det som att den där chokladbiten bara hände. Så, om vi tittar lite närmare på mitt exempel ovan, vad är problemet och hur kan jag bryta mitt beteende-mönster?

Det enklaste är oftast att antingen totalt strunta i de akuta hungerkänslorna och hoppas att de går över, eller att handla något snabbt att äta. Personligen mår jag sällan bra av det första alternativet och har vid det här laget lärt mig att det är klokare att äta något. Ofta har jag nötter eller något liknande i väskan, men just den här gången var den tom, jag hade visst varit hungrig häromdagen också. Valet i affären föll på en påse torkad frukt, snabb energi som jag kan stå mig på tills middagen är klar, och några vitaminer också. Det absolut sista jag slänger ner i kassen innan jag betalar är en chokladbit.

En stund senare sitter jag på bussen hem, och tar upp frukten och börjar tugga på den. Efter ett par olika bitar faller så blicken på chokladen, och det är då det börjar bli svårt att påverka situationen. Jag kan visserligen fortfarande låta den ligga kvar i påsen, men i det här läget blir hjärnan ofta ganska ”hooked”, en del av oss kan känna ett sug efter chokladen, vissa kan inte sluta tänka på den, och jag… jag brukar nog oftast tänka ”Köpte jag den så var det ju för att äta upp den”. Efter att ha smakat på chokladen tycker jag dessutom att den var så mycket godare än frukten, som jag inte alls är sugen på längre.

Känner du igen dig så här långt? Vår utmaning i en sådan här situation är att vi kan bryta mönstret, vi kan bryta beteendet, om vi vill och fokuserar på att identifiera chanserna vi har. Oftast är det lättare att göra en sådan analys i lugn och ro, och hitta på lösningar som sedan kan provas i praktiken nästa gång det hettar till.

Mitt händelseflöde såg förenklat ut så här: eftermiddagsmöte utan mellanmål – gick direkt från jobbet för att handla – hungrig i affären – handlade choklad i affären – la chokladen överst i matkassen. Alla dessa tillfällen gav mig en chans att göra annorlunda, och därmed förebygga att jag skulle äta chokladen. Jag hade kunnat ta med mig mellanmål till mötet – äta ett mellanmål innan jag lämnade jobbet – börjat med att handla ett mellanmål för att äta och sedan handla resten – låtit bli att handla chokladen – placerat chokladen längst ner i kassen eller ryggsäcken – ätit en bit av chokladen istället för hela.

Genom att tänka så här kan du påverka dina egna vanor och ditt beteende i din vardag. Många saker händer inte bara, de händer för att du har låtit dem hända. Med medvetna val och med lite eftertanke när impulsen kommer kan du må bättre och vara stoltare över dig själv. Att analysera en händelsekedja på det här sättet är en vanlig teknik vid exempelvis KBT (kognitiv beteendeterapi) och kan både få dig in på rätt bana och förebygga att du faller tillbaka i gammalt beteende du har haft. Ibland går det bra att göra övningen helt på egen hand, och ibland behöver vi hjälp av någon utomstående för att komma på rätt köl. Självklart kan analysen av en händelsekedja användas i de flesta sammanhang där du har ett oönskat beteende, jag använder den till exempel ibland för att man ska förstå ett spelsug eller längtan efter alkohol.

Lycka till!

Anja