3 positiva saker i 7 dagar!

29 maj, 2014

Du har kanske också sett den, utmaningen i sociala medier där ditt namn plötsligt är taggat och du utmanas att i sju dagar uppdatera med tre positiva saker från din dag (och utmana tre vänner att göra samma sak)? Jag skulle tro att en del gillar uppdraget, och att andra vill kräkas bara vid tanken på det. Själv är jag kluven, jag gillar idén om att tänka positivt, men ogillar idén att tvinga andra att göra det.

Skärmbild av ett Facebook-inlägg.

Alldeles nyligen publicerades en studie (svensk sammanfattning, engelsk sammanfattning) där man hade identifierat biologiska markörer, alltså fysiska tecken, i hjärnan som visade om en person är mer positiv eller mer negativ i sina tankebanor. Jag tror att många av oss upplevt dessa skillnader i verkliga livet, en del människor verkar alltid hitta problem medan andra ibland kan upplevas som överpositiva.

Från annan forskning vet vi att tankens kraft är stor, och att vi genom att välja vilka tankar vi tänker (ja vi kan påverka detta) och hur vi reagerar på de tankar vi tänker kan påverka både hur vi mår och våra resultat i olika sammanhang. Inom idrotten kallar vi det för mental träning, men vem som helst kan i vilken situation som helst använda sig av teknikerna.

Så varför gillar jag utmaningen i de sociala medierna? Jo, helt enkelt för att den hjälper mig (och den som gör den) att fokusera på positiva saker i livet vilket gör att vi mår bättre. Det anses ligga i vår överlevnadsgen från stenåldern att alltid leta efter hot, och därmed negativa upplevelser, och många av oss behöver helt enkelt hjälp att tänka annorlunda.

Samtidigt visade forskningen ovan att personer som är mer negativt inställda tenderade att kortslutas i sin tankeförmåga om man tvingade dem att tänka positivt. Detta ogillar jag med utmaningen i sociala medier, jag måste helt enkelt själv få välja om jag ska göra denna tankeförändring eller inte. Dessutom, jag kommer inte må bättre för att jag berättar för hela världen om mina positiva upplevelser under dagen, utan jag mår bättre när jag berättar dem för mig själv. Med dessa ord vill jag därför utmana alla jag känner att fundera över om du är en person som styr mot de negativa och problemfyllda, eller om du är en person som styr mot möjligheter och det positiva. Tillhör du den förstnämnda kategorin kan du sedan fundera vidare på om dessa egenskaper kan ha en negativ inverkan på ditt liv eller hur du mår? Svarar du ja på den frågan, då ska du anta utmaningen att varje dag för dig själv lista tre positiva saker med din dag. Övningen gör du sedan så länge du behöver tills du upplever att du har lättare att se möjligheter istället för hinder.

Anja

Ps För mig själv har det blivit tydligt att när jag väljer vad jag vill lägga mina tankar och min energi på så blir det inget ältande och klagande. Jag mår bättre och känner mig starkare, dessutom påverkas min omgivning positivt av detta.