Att vara i nuet

7 augusti, 2013

Helgen som gick hade jag förmånen att få hälsa på vänner på Gotland. Tre dagar som gav en fantastisk avkoppling. Under söndagen sökte jag mig på egen hand ner till stranden för att promenera. På vägen funderade jag på vad det är som gör att jag mår så bra, och inser att det är något rofyllt i att gå och titta på stenarna. Min blick sveper fram och tillbaka över stenstranden, precis framför mina fötter, och visst skulle jag kunna säga att jag söker efter den perfekta stenen. Samtidigt tänker jag att varje sten är perfekt på sitt sätt, det går inte att jämföra färger, former, mönster och texturer, varje sten har sin charm. Hjärnan har egentligen inget annat fokus än att just här och nu se stenarna för vad de är, ibland låta mig plocka upp en sten och känna på den, och ibland hamnar den sedan i fickan, ibland tillbaka på stranden.

Lika meditativt som jag finner stentittandet kommer jag på att flera av mina andra sommarsysslor är. Ibland hittar man mig liggandes på magen i gräset, tittandes på grässtrån och med fokus på att hitta en fyrklöver. Visst är hjärnan igång, men den släpper ändå de andra tankarna och låter gräset vara i fokus. Det händer att jag rullar över till rygg och betraktar himlen och molnen och även här blir nuet det viktiga. När regnet faller och jag sitter på insidan kanske det är en regndroppe på fönstret som jag fokuserar på. Mina meditativa stunder innehåller nästan alltid en visuell del, jag samlar gärna intryck med blicken, så även när jag ska koppla av. För många är det också lättare att meditera och fokusera på nuet om vi har något konkret att lägga våra tankar på, så som jag använder stenarna. Att använda naturen som avspänning gör också att även lukt och hörsel, ibland även känsel kopplas på, gräsdoft, havsvågor mot stranden eller regnet mot fönstret ger en extra stimuli till att vara i nuet.

Jag parkerar dessa tankar, dessa känslor, och tar dem med mig hem från Gotland. I vardagens ibland intensiva tempo kan det vara skönt att släppa tangenterna på datorn och låta blicken hamna på krukväxten bredvid mig. Att vara i nuet, om så några sekunder eller en minut, gör skillnad för mig. Gör det detsamma för dig?

Anja